Rutte belt opnieuw met Turkse premier

Premier Mark Rutte heeft na de vrijlating van Ebru Umar nogmaals met de Turkse premier Ahmet Davutoğlu gebeld ,,om druk op de zaak te houden”. Dat meldde een woordvoerder van de premier zondagavond.

Hij heeft in de avond opnieuw met zijn ambtgenoot gebeld om het belang van vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te benadrukken, aldus de woordvoerder. Ook heeft Rutte aangegeven de zaak enorm te betreuren.

In de ochtend sprak de premier ook al telefonisch met Davutoğlu. Dat was voordat Umar werd vrijgelaten. Zij werd zaterdagavond door de politie meegenomen uit haar huis in Kusadasi.

Umar werd zondagmiddag weer vrijgelaten, maar zij mag Turkije voorlopig niet verlaten. Hoewel veel media melden dat zij is aangehouden omdat zij zich kritisch heeft uitgelaten over de Turkse president Erdogan, lijkt het er op dat zij niet vanwege haar kritiek, maar vanwege de beledigende uitspraken is opgepakt. Zij twitterde “FuckErdogan”.

25-04-2016 © ANP / Demet TV