BOVAG wil opgevoerde scooter harder aanpakken

Als het aan BOVAG ligt, worden opgevoerde brom- en snorfietsen sneller in beslag genomen en komt er een APK-keuring voor deze categorie voertuigen. Dat heeft de brancheorganisatie maandag gemeld, die verder zegt dat ondanks inspanningen van de overheid en BOVAG zelf het opvoerprobleem lastig is te beteugelen.

Uit onderzoek blijkt dat nog altijd driekwart van de scooterbedrijven bereid is om deze tweewielers op verzoek op te voeren of om snelheidsbegrenzers te verwijderen.

Sinds 2014 hanteert de politie een zogeheten WOK-status (Wachten op Keuren) bij scooters waarmee een snelheidsovertreding is begaan. Die wordt opgeheven als het voertuig weer aan de eisen voldoet. Volgens BOVAG blijft het echter dweilen met de kraan open en moet er in plaats van de WOK-status over worden gegaan op inbeslagname.

APK-keuring

Om systematisch te kunnen controleren of de brom- en snorfietsen aan de eisen voldoen, pleit de branchevereniging er tevens voor om een APK-keuring voor deze categorie in te voeren.

Naar aanleiding van het onderzoek naar ‘opvoerbereidheid’ heeft BOVAG haar leden nogmaals opgeroepen onder geen enkel beding daaraan medewerking te verlenen, omdat die geen goede dienst bewijzen aan de vele maatschappelijke discussies die momenteel woeden, aldus de brancheorganisatie.

Maatregelen

Regeringspartijen PvdA en VVD willen dat bedrijven die scooters opvoeren harder worden aangepakt. De PvdA pleit ervoor om het opvoeren van scooters door scooterdealers ook strafbaar te stellen. De partij legde de afgelopen tijd 96 scooterhandelaren de vraag voor of zij een scooter konden en wilden opvoeren. 75 procent van de de benaderde dealers zei meteen ja, 18 procent weigerde.

Coalitiegenoot VVD sluit niet uit het verbod van PvdA te steunen. ,,Dealers moeten hun afspraken nakomen. En als ze dat niet doen kunnen er aanvullende maatregelen genomen worden. Een verbod sluit ik daarbij niet uit, maar wellicht zijn er nog andere opties”, aldus VVD-Kamerlid Barbara Visser. Zij wil echter eerst dat een motie wordt uitgevoerd die oproept in beslag genomen scooters te vernietigen. ,,Gewoon in beslag nemen en in de shredder. Dan haal je het wel uit je hoofd om op te voeren.”

25-04-2016 © ANP / Demet TV