Nederland vraagt weer meer van Facebook

De Nederlandse autoriteiten hebben weer vaker gevraagd om informatie over Facebook-gebruikers. In de tweede helft van vorig jaar kreeg Facebook 158 verzoeken over 190 accounts. In bijna 80 procent van de gevallen stemde Facebook in en kregen politie en justitie de informatie.

Facebook heeft de cijfers donderdag bekendgemaakt. Het is een stijging ten opzichte van eerdere periodes. In de eerste zes maanden van 2015 vroeg Nederland 113 keer om informatie over in totaal 111 accounts. Tussen juli en december 2014 diende Nederland 76 verzoeken in over 84 accounts.

Volgens Facebook willen overheden vaak een naam, een IP-adres of de inhoud van een account weten. In de meeste gevallen heeft dat verzoek te maken met diefstal of ontvoering.

Ook andere landen vroegen vaker om informatie. Wereldwijd is het aantal verzoeken met 13,5 procent gestegen. De Verenigde Staten vroegen ruim 19.000 keer om gegevens over meer dan 30.000 accounts. China diende geen enkel verzoek in, omdat Facebook daar al jaren geblokkeerd is.

Landen willen ook vaak dat Facebook informatie blokkeert, omdat iets in strijd met de wet zou zijn. Zo weigert Turkije alles wat beledigend zou kunnen zijn voor Atatürk, de vader des vaderlands. Duitsland blokkeert ontkenning van de Holocaust.

29-04-2016 © ANP / Demet TV