Ruim 500 miljoen extra voor integratie

Gemeenten krijgen na ,,stevige onderhandelingen” ruim 500 miljoen euro erbij om asielzoekers die hier mogen blijven, beter en sneller in de samenleving te laten opgaan. Daarover heeft het kabinet donderdag een akkoord gesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het gaat om extra geld, zodat de opvang niet ten koste gaat van bestaande voorzieningen in gemeenten, benadrukte minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Met het bedrag moeten gemeenten twee jaar lang 43.000 asielzoekers per jaar laten integreren.

Het geld gaat alleen naar gemeenten die ook daadwerkelijk asielzoekers huisvesten. De plannen moeten er volgens Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) verder voor zorgen dat toewijzing van asielzoekers aan gemeenten slimmer gebeurt. ,,Het betekent dat je een ICT’er niet naar Urk stuurt, en een visser niet naar Eindhoven, maar net andersom.”

Taal

De overeenkomst voorziet er onder meer in zogenoemde statushouders eerder de Nederlandse taal te laten leren en sneller aan de slag te laten gaan. Hiervoor wordt 140 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de gemeenten. Ook mogen statushouders vrijwilligerswerk gaan doen om de integratie te versnellen.

Voor voortgezet onderwijs aan asielkinderen komt 16 miljoen extra beschikbaar. Het geld is bedoeld voor het snel inrichten van tijdelijke onderwijshuisvesting. Voor extra taal- en schakelklassen is eerder al 135 miljoen euro uitgetrokken.

Structueel

De eerder afgesproken verhoogde vergoeding die gemeenten krijgen voor de maatschappelijke begeleiding van asielzoekers wordt structureel. De verhoging was eerder alleen afgesproken voor 2016 en 2017.

Dit akkoord is een aanvulling op de overeenkomst die gemeenten, provincies en kabinet in november sloten over de opvang van asielzoekers. Toen maakten ze afspraken over de huisvesting van 24.000 asielzoekers. Daarvan is een groot deel nog niet gerealiseerd.

Volgens Jan van Zanen van de VNG zit veel van de beloofde huisvesting ,,in de pijplijn”. Er zal nog eens goed worden gekeken of alle regels werken, voegde hij eraan toe.

29-04-2016 © ANP / Demet TV