CBS: laagste energieverbruik in 20 jaar

Het verbruik van energie in Nederland lag in 2015 op het laagste niveau van de afgelopen twintig jaar. Huishoudens en industrie verbruikten samen 3000 petajoule. Dat is 2 procent minder dan wat er in 2014 geconsumeerd of verstookt werd, zo meldt het CBS vrijdag.

De daling hing vooral samen met een forse dip in de petrochemische industrie. Die verwerkte veel minder aardolie tot plastics dan een jaar eerder. De forse daling hing samen met groot onderhoud in meerdere fabrieken.

Het verbruik van kolen voor de productie van elektriciteit is in 2015 wel fors gestegen. Terwijl nieuwe kolencentrales al in gebruik waren genomen, bleven oude kolencentrales tot het einde van het jaar in bedrijf. De sector profiteerde van de lage kolenprijs. Ook werd België uit de brand geholpen. De zuiderburen kampen met een elektriciteitstekort door hun haperende kerncentrales.

29-04-2016 © ANP / Demet TV