Categories Nieuws Artikelen

Spies houdt vast aan wetsvoorstel boerkaverbod

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) trekt haar wetsvoorstel dat het dragen van een boerka verbiedt niet in. Ook het wetsvoorstel over de dubbele nationaliteit wordt niet van tafel gehaald. Dat zei ze dinsdag in de Tweede Kamer. Spies kreeg daarop de hoon van de Kamer over zich heen.

Spies betreurt haar uitlatingen van begin deze maand over de twee onderwerpen. Toen ze streed voor het lijsttrekkerschap van het CDA nam ze in een interview afstand van de twee wetsvoorstellen die ze als minister moet verdedigen. Dinsdag eiste de Kamer opheldering. “Wil de echte mevrouw Spies nu opstaan?”, vroeg D66-Kamerlid Gerard Schouw.

“Ik heb me een vrijheid gepermitteerd waarvan ik dacht dat ik die als kandidaat-lijsttrekker had”, zei Spies. “Ik ben erachter gekomen dat in het publieke debat de rol van kandidaat-lijsttrekker en die van minister moeilijk uit elkaar te halen zijn.” Spies verklaarde het vervelend te vinden een verkeerde inschatting te hebben gemaakt.

Van het intrekken van de wetsvoorstellen wilde de bewindsvrouw echter niets weten. “Het is aan de Tweede Kamer om te besluiten of deze wetsvoorstellen controversieel worden verklaard. Het kabinet is niet voornemens om deze voorstellen van tafel te halen.”

Volgens PVV-Kamelrid Joram van Klaveren waren de opmerkingen van Spies, die onder meer zei dat ze ‘geen traan zou laten’ als de wetsvoorstellen van tafel gingen, symptomatisch voor de zwalkende koers van de minister en ‘voor de het steeds linkser wordende CDA’.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vroeg of Spies de behandeling van de twee wetsvoorstellen niet aan een andere minister zou moeten overdragen. Daar voelde Spies niets voor.

22 mei 2012, 17:32
© Novum