Slachtoffers inbraak willen hogere straffen

Slachtoffers van een inbraak willen dat daders veel strenger worden gestraft. Bijna drie op de tien vinden een jarenlange celstraf, van gemiddeld 22 jaar, het meest gepast. Dit blijkt uit een onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken onder ruim duizend respondenten.

Een kwart van de slachtoffers vindt dat de dief, wanneer hij wordt gepakt, een schadevergoeding moet betalen van zo’n 3000 euro. Veel mensen bij wie is ingebroken, koesteren gevoelens van agressie richting de dader. Ruim vier op de tien ondervraagden zouden de inbreker graag ‘een pak rammel willen geven’.

,,Na het meemaken van een inbraak of poging daartoe daalt het gevoel van veiligheid in de eigen woning gemiddeld van een 7,8 naar een 6,0. Dat slachtoffers verhaal willen halen bij degene die hen dit leed heeft berokkend, is logisch. Maar dat slachtoffers de dader ook echt iets aan willen doen, laat de enorme impact van een inbraak op slachtoffers zien”, zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

03-05-2016 © ANP / Demet TV