Protest Marokkanen tegen wangedrag jongeren

Ongeveer 150 Marokkaanse Nederlanders en autochtonen hebben zondag in Ede met een mars geprotesteerd tegen het wangedrag van een kleine groep jongeren. De tocht begon bij de moskee aan de Peppelensteeg en eindigde op de Lindenhorst in de wijk Veldhuizen.

De laatste tijd was het herhaaldelijk onrustig in de wijk Veldhuizen, waarbij auto’s in brand werden gestoken. Een groep van tientallen jongeren, zorgde voor ongeregeldheden rond het leegstaande winkelcentrum Lindenhorst. Daar was tot voor kort een theehuis dat door hen werd bezocht en inmiddels is gesloten.

De Marokkaanse gemeenschap in Ede wilde met het protest een duidelijk statement maken: ,,Wij begrijpen dat de jongeren een eigen plek willen hebben”, maar niet op deze manier, aldus een verklaring.

Burgemeester

Ook burgemeester Cees van der Knaap liep mee in de tocht. De burgemeester wil dat er een eind komt aan de onrust en stelde vorige week een samenscholingsverbod in. De politie beoordeelt daarbij of er overlast is of verstoring van de openbare orde dreigt. Volgens een woordvoerder van de burgemeester was daarvan zondagmiddag geen sprake en kon de protesttocht gewoon doorgaan.

De Marokkaanse consul-generaal Khalid Guelzim had eerder op de dag een gesprek met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap. Hierover worden verder geen mededelingen gedaan, aldus voorzitter Tijani Zallali van de organisatie Samenstede, die de Marokkaanse gemeenschap in Ede vertegenwoordigt.

08-05-2016 ANP / Demet TV

Like Demet TV op facebook en blijf op de hoogte van al het nieuws speciaal voor Marokkanen en Turken.