HTIB organiseert debat over ‘lange arm Erdogan’

De organisatie HTIB onder leiding van Mustafa Ayranci organiseert op 21 mei een debatavond over ‘de lange arm van Erdogan’. Dat laat voorzitter Ayranci vandaag weten.

Volgens de organisatie zijn ‘de sociale spanningen in Nederland’ onder de Turkse Nederlanders de afgelopen dagen opgelopen door ‘bemoeienissen’ vanuit Turkije. Voor HTIB zou dat reden genoeg zijn om samen met DIDF deze debatavond te organiseren.

Het HTIB zegt dat de e-mail die het Turkse consulaat in Rotterdam heeft gestuurd aanleiding is voor het debat. Daarin werd opgeroepen melding te maken van beledigingen over Turkije, Turken in het algemeen en president Erdogan. Het HTIB concludeert daaruit dat is opgeroepen om “melding te maken van critici tegen president Erdogan,” zo blijkt uit het persbericht van het HTIB. Volgens de organisatie zouden veel mensen zich “zorgen” maken of ze wel “veilig op vakantie kunnen naar Turkije”.

Of die gedachte op brede steun kan rekenen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap is zeer de vraag. Veel Turken zien de e-mail van het Turkse consulaat meer als een oproep om melding te maken van discriminatie aan het adres van Turken in Nederland.

Lees ook: Waarom zo’n ophef over oproep Turkse consulaat?

06-05-2016 © Demet TV