Saudi-Arabië belooft stabiel oliebeleid

Saudi-Arabië heeft voor het eerst in decennia een nieuwe olieminister, maar dat betekent niet dat het beleid van ’s werelds grootste olieproducent op de schop gaat. Dat liet de nieuwe minister, Khaled al-Falih, zondag weten.

,,Saudi-Arabië houdt vast aan zijn stabiele oliebeleid”, zei de voormalige topman van staatsoliebedrijf Aramco. ,,We houden vast aan onze rol in de internationale energiemarkt en willen onze positie als de meest betrouwbare leverancier versterken.”

Saudi-Arabië heeft de afgelopen jaren consequent geweigerd zijn productie te verlagen, ondanks het overaanbod aan olie en de enorme daling van de olieprijs die daar het gevolg van is. Het land probeert op die manier de concurrentie van schalie-olie uit de Verenigde Staten uit te schakelen.

Al-Fahli volgde dit weekeinde Ali al-Naimi op, die de afgelopen twintig jaar als olieminister het beleid van Saudi-Arabië bepaalde. In de afgelopen jaren zag hij de olieprijs daarbij dalen van ongeveer 115 dollar per vat in de zomer van 2014 tot een dieptepunt van circa 30 dollar begin dit jaar.

09-05-2016 © ANP