Douwe Bob eindigt als elfde op songfestival

Douwe Bob heeft zaterdagavond een elfde plek behaald in de finale van het Eurovisiesongfestival. Oekraïne won de 61e editie van het liedjesfestijn in het Zweedse Stockholm. Zangeres Jamala behaalde met het liedje 1944 de meeste punten. Australië eindigde als tweede en Rusland werd derde.

Ons land kreeg 153 punten, 114 van de vakjury en 39 van de televisiekijkers, die ieder de helft van het aantal stemmen bepaalden. De bekendmaking van het aantal stemmen eindigde in een spannende race. Australië stond bij de vakjury ver bovenaan, maar wist van het publiek toch niet genoeg punten te krijgen voor een eerste plaats. Het land doet voor de tweede keer mee aan het liedjesfestijn, omdat het evenement daar erg populair is.

Het liedje van Oekraïne was beladen en politiek gevoelig. Het ging over de deportatie van Krim-Tataren door de Sovjet-Unie en vertelde het persoonlijke verhaal van de zangeres.

Douwe Bob slaagde er afgelopen dinsdag tijdens de eerste halve finale in met het nummer Slow Down een plek in de eindstrijd te behalen. Hij vestigde de aandacht op het liedje door een stilte te laten vallen, bedoeld om de boodschap van het liedje extra kracht bij te zetten. Tijdens de generale repetitie vrijdag eindigde hij met ‘come together now’, het thema van het songfestival, in plaats van ‘if you can’t go on’. Het is echter niet toegestaan af te wijken van tekst in de voorronde, dus zaterdag hield de 23-jarige zanger zich aan de regels.

Dit jaar verliep de puntentelling anders dan andere jaren. Voorheen was vaak al eerder duidelijk welk land de winnaar was omdat het niet meer kon worden ingehaald met de resterende punten. Als eerste maakte de vakjury de punten bekend. Namens Nederland nam Trijntje Oosterhuis deze taak op zich. Zij deed vorig jaar mee aan het songfestival en kwam niet verder dan de halve finale. Pas aan het einde van de show werden alle publiekspunten bij het totaal opgeteld, waardoor de winnaar op het allerlaatst bekend werd.

Het songfestival trekt jaarlijks wereldwijd volgens de organisatie zo’n 180 miljoen kijkers. Het evenement in de Globe Arena, waar 16.000 mensen de show bijwoonden, was voor de zesde keer in Zweden.

ANP