Topdocenten kraken onderwijs universiteiten

Topdocenten aan Nederlandse universiteiten zijn ontevreden over de onderwijscultuur binnen de academische leerinstellingen. Onderwijs is een ondergeschoven kindje, de nadruk ligt te veel op alleen onderzoeken.

Topdocenten van veertien universiteiten bevraagd door onderzoeksbureau Goudsteen & Company zijn ronduit negatief over de kwaliteit van het universitair onderwijs in ons land. Ze schatten dat 30 procent van de docenten slecht functioneert. Universiteiten lijken weinig behoefte te hebben aan inzicht in de kwaliteit van het onderwijs dat ze bieden, zeggen de ondervraagde docenten.

Onderwijs wordt ondergewaardeerd en er bestaat breed de misvatting dat vakinhoudelijke kennis genoeg is om aan een universiteit te doceren. Bij andere onderwijstypen is het wettelijk verplicht dat er gekwalificeerd onderwijzend personeel is, bij universiteiten geldt dat niet.

17-05-2016 © ANP / Demet TV