Steeds meer 17-jarigen hebben rijbewijs

Steeds meer jongeren van zeventien jaar hebben een autorijbewijs. Op 1 januari dit jaar waren dat er 16.675, ruim 8 procent van alle zeventienjarigen in ons land. Tegelijkertijd is, net als vorig jaar, de bromfiets weer minder populair geworden onder de Nederlandse jeugd. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde.

Nooit eerder hadden zoveel zeventienjarigen een rijbewijs, sinds in 2011 het experiment 2toDrive van start ging. Daarbij kunnen jongeren beginnen met autorijles wanneer ze 16,5 jaar oud zijn. Na het behalen van het rijbewijs mogen jongeren vanaf zeventien tot hun achttiende jaar onder begeleiding rijden. Op 1 januari 2015 hadden 14.925 zeventienjarigen een autorijbewijs; op 1 januari 2014 12.850.

Dat jongeren de bromfiets vaker links laten liggen, heeft mogelijk te maken met de invoering in 2010 van het praktijkexamen voor bromfietsen. Daardoor is het minder eenvoudig geworden om een bromfietsrijbewijs te halen. Voor 2010 was een theorie-examen voldoende. Mogelijk hangt het ook samen met de mogelijkheid eerder in een auto te kunnen rijden. ,,Als jongeren eenmaal een rijbewijs hebben is goed voor te stellen ze niet meer de moeite nemen om te investeren in een bromfiets”, aldus Dick ter Steege van het CBS.

Vergeleken met vijf jaar geleden is het aantal brommers met een zeventienjarige eigenaar met twee derde gedaald, van 35.000 naar 11.000.

20-05-2016 © ANP / Demet TV