‘Veel terreurkennis en capaciteit weggelekt’

Veel kennis en ervaring op het gebied van de bestrijding van terrorisme is de afgelopen jaren in Nederland verloren gegaan. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie evalueerden ze het beleid tussen 2011 en 2015.

Volgens de onderzoekers zijn in tijden van een minder zichtbare dreiging en minder politieke aandacht, zoals tot 2013 het geval was, de benodigde capaciteit, contacten en kennis weggelekt. Omdat het dreigingsniveau de afgelopen tijd weer toenam, zijn er weer trainingsprogramma’s opgestart en is er nationaal en lokaal veel actie ondernomen. Maar dit vraagt volgens de onderzoekers veel opbouwtijd omdat zaken waren ontmanteld.

De universiteit adviseert daarom de benodigde aandacht, capaciteit en kennis altijd te borgen, ook wanneer de dreiging weer afneemt.

20-05-2016 © ANP / Demet TV