Hoofddoek taboe voor rechters en griffiers

Het dragen van een hoofddoek blijft taboe voor rechters en griffiers, ook al oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dat de rechtspraak daarmee discrimineert.

De rechterlijke organisatie blijft vasthouden aan neutraliteit van de kleding van rechters en griffiers, schrijft de organisatie de Rechtspraak dinsdag op zijn website. ,,Binnen de rechterlijke organisatie geldt de afspraak dat rechters en griffiers in de rechtszaal en tijdens de behandeling van rechtszaken op geen enkele wijze door hun kleding blijk geven van hun levensovertuiging”, aldus de rechterlijke organisatie.

Vorige week oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat de rechtbank in Rotterdam discrimineerde doordat een moslima werd afgewezen voor de functie van oproepbare griffier. Zij zei in een gesprek met de sollicitatiecommissie dat zij op grond van haar geloofsovertuiging tijdens zittingen haar hoofddoek niet zou afdoen.

31-05-2016 © ANP / Demet TV