PvdA gaat kandidaten strenger controleren

De PvdA gaat haar kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen scherper beoordelen op ,,links-progressieve waarden”, bijvoorbeeld wat betreft homoseksualiteit en de gelijkheid van man en vrouw. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman woensdag in NRC.

Volgens hem heeft de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 al verhinderd dat conservatief-religieuze Turks-Nederlandse kandidaten op de lijsten zouden komen. Zij hadden banden met de partij van de Turkse president Erdogan, die bezig is zijn land te islamiseren. Spekman wil niet zeggen om hoeveel mensen het ging en waar is ingegrepen.

,,Het bestuur werd gewaarschuwd dat leden van de jongerenpartij van Erdogan probeerden op lokale lijsten te komen. Toen hebben we die afdelingen ingeseind: pas op, die jongens komen met andere bedoelingen. Ze zijn van de lijst gehaald”, aldus Spekman.

01-06-2016 © ANP / Demet TV