Nederlandse diplomaat moet Syrië uit

De hoogste Nederlandse diplomaat in Syrië, de zaakgelastigde, moet het land uit. Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken wil haar weg hebben. Ze heeft 72 uur de tijd om te vertrekken, meldt het Britse persbureau Reuters woensdag op basis van de Syrische staatstelevisie.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de berichtgeving niet direct bevestigen. De Nederlandse ambassade had haar werkzaamheden al sinds half maart opgeschort.

Het besluit van de Syrische regering volgt op het besluit van Nederland dat de Syrische ambassadeur voor Nederland, die vanuit Brussel werkt, niet meer welkom is. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) verklaarde hem dinsdag tot persona non grata. Volgens hem valt door het geweld in het land niet met hem te werken.

Dinsdag gaven ook andere landen aan de Syrische diplomatieke gezanten uit te wijzen in een reactie op het aanhoudende geweld tegen burgers. Vrijdag kwamen in Houla 108 burgers om het leven. Onder de doden waren tientallen vrouwen en kinderen, die volgens de Verenigde Naties standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

30 mei 2012, 13:07
©novum