Politici verwachten dat Rutte in Torentje blijft

Mark Rutte wordt na de verkiezingen opnieuw premier. Dat denkt de meerderheid van de Nederlandse politici op alle niveaus. Ruim zestig procent van 4500 respondenten verwacht dat de VVD’er langer in het Torentje mag blijven zitten, schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van een enquête.

Na Rutte volgen op gepaste afstand PvdA’er Diederik Samsom (negen procent) en SP-voorman Emile Roemer (zeven procent) als favorieten voor de post van premier. Opvallend genoeg verwacht bijna driekwart van de CDA-politici dat Rutte opnieuw premier wordt.

De VVD en D66 worden het meest genoemd als nieuwe coalitiepartners. Ook CDA, GroenLinks en de PvdA maken volgens de politici kans. Slechts een vijfde gelooft dat de SP, momenteel de grootste partij in de peilingen, plaats neemt in het nieuwe kabinet. De PVV krijgt met vier procent de minste steun.

De enquête van NRC werd gestuurd naar alle twaalfduizend gekozen en benoemde bestuurders, van gemeenteraadsleden tot Europarlementariërs.

30 mei 2012, 15:34
© Demet TV