Eindexamen wijkt niet voor ramadan

De islamitische vastenmaand ramadan gaat geen rol spelen bij de planning voor de eindexamens. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) antwoordt dat op vragen van de Groep Kuzu/Öztürk in de Tweede Kamer. De ramadanperiode valt de komende jaren in het voorjaar, net als de eindexamens.

,,Uitgaande van het feit dat de ramadan 31 dagen duurt is het praktisch al niet mogelijk hier rekening mee te houden ”, schrijft de bewindsman. Eindexamenkandidaten die willen vasten kunnen er volgens hem voor kiezen om ,,eventueel in overleg met hun geestelijke de vastenperiode te verplaatsen. Er zijn leerlingen die dat ook doen.”

Hij wil evenmin uitzoeken of andere feestdagen dan de in Nederland wettelijk vastgestelde dagen effecten hebben op de prestaties. ,,In Nederland komen zeer veel religies voor die elk op zich wel ergens gedurende het jaar dan wel op meerdere momenten religieuze feest- of gedenkdagen kennen. Het is ondoenlijk na te gaan of er hierdoor negatieve uitkomsten ontstaan op de onderwijsuitkomsten. ”

03-06-2016 © ANP / Demet TV