Helft 75-plussers niet online

Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit gebruik gemaakt van het internet. Dat is ongeveer 8 procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder. Het zijn vooral 75-plussers, vrouwen en laagopgeleiden die niet online zijn, hoewel deze groepen ook steeds vaker op internet zitten.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers van internetgebruikers over 2015. In vergelijking met 2012 zijn meer mensen online te vinden. Toen was 10 procent van de bevolking nog nooit op internet geweest.

Tweederde van die groep was destijds 75-plussers. Afgelopen jaar was de helft van de 75-plussers niet online. Het zijn met name vrouwen die niet internetten. In 2015 ging het om zeven op de tien vrouwen en bijna drie op de tien mannen van 75 jaar of ouder.

De voornaamste reden om niet te internetten is ‘geen interesse’. Ook geven veel mensen aan dat ze onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om het internet op te gaan. 6 procent van de mensen die niet online is, geeft aan dat er in de buurt geen breedbandverbinding is.

In 2015 had 6 procent van de personen van twaalf jaar of ouder thuis geen toegang tot het internet, een groep van bijna 870.000 personen.

03-06-2016 © ANP / Demet TV