Dijk net over grens houdt stand

De dijk bij het Duitse plaatsje Hamminkeln die door zware regenval dreigde door te breken, lijkt het te houden. De hevige regen zorgde ervoor dat de waterstand in rivier de Issel, de bovenloop van de Oude IJssel in Nederland, met wel twee meter steeg. Toch bleef Hamminkeln, op zo’n 40 kilometer van de Nederlandse grens bij Zevenaar, voor overstromingen behoed.

Bij een doorbraak van de dijk zou het water naar de snelweg A3 zijn gelopen en zou er geen verkeer mogelijk zijn tussen Oberhausen en Arnhem. Donderdagavond gingen er berichten rond dat de dijk het had begeven, maar die geruchten bleken niet waar te zijn. Inmiddels is het water in de Issel aan het zakken.

Ongeveer zeshonderd man was in touw om een mogelijke dijkdoorbraak te voorkomen. De dijk werd met zo’n 68.000 zandzakken versterkt.

Ook in Nederland was men op het wassende water voorbereid. Zo plaatste het waterschap Roer en Overmaas in de nacht van donderdag op vrijdag zandzakken in het Limburgse Slenaken en Vaals. Daarmee werd dreigende wateroverlast van rivier de Gulp en de vijver van kasteel Vaalsbroek voorkomen. Ook in Zuid- en Midden-Limburg zijn de meeste waterstanden inmiddels aan het dalen.

03-06-2016 © ANP / Demet TV