Twee derde scholen stelt advies bij na Cito

Twee derde van de basisscholen in ons land stelt na de eindtoets in groep acht de middelbare schooladviezen voor leerlingen naar boven bij. Herplaatsen van een leerling met een bijgesteld advies levert op de middelbare school echter vaak problemen op. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders waar 525 schoolleiders op hebben gereageerd en waarvan de resultaten dinsdag naar buiten werden gebracht.

In 31 procent van de gevallen betrof het slechts één leerling op de basisschool, in 69 procent van de gevallen twee, drie of meer. Twee derde van de bijstellingen gebeurde op initiatief van de basisschool, een derde op aanvraag van ouders.

Herplaatsing na een bijgesteld advies levert in de praktijk vaak een probleem op. Klassen zijn al ingedeeld en is er geen plaats meer op het schooltype van het bijgestelde advies, aldus de AVS. Het voortgezet onderwijs houdt met de indeling van de klassen te weinig rekening met de planning van de uitslag van de eindtoets. ,,Ze hebben de indeling al rond voor de uitslag”, zei een van de ondervraagde schoolleiders.

07-06-2016 © ANP / Demet TV