Operatie met zwarte doos in AMC

In het AMC in Amsterdam wordt woensdag een eerste operatie uitgevoerd die wordt vastgelegd in een zwarte doos. Het computersysteem houdt allerlei gegevens tijdens de operatie bij en combineert en analyseert deze zodat het operatieteam ze kan evalueren.

Het idee van de Surgical Black Box is ontwikkeld door Teodor Grantcharov, hoogleraar chirurgie van de universiteit van Toronto. Hij deed dat samen met luchtvaartmaatschappij Air Canada.

Het apparaat registreert in de OK gegevens van de patiënt maar bijvoorbeeld ook van de anesthesie-apparatuur, hoe vaak de deur open en dicht gaat en het geluidsniveau. Ook worden videobeelden ‘meegenomen’.

Software markeert momenten die ‘afwijkend’ zijn, waarna ervaren chirurgen van de universiteit van Toronto deze analyseren. Zij koppelen dat terug naar het team van het AMC, dat binnen 24 uur kan nabespreken. ,,Artsen krijgen zo optimaal inzicht in hun handelen, wat de patiëntveiligheid ten goede komt.”

Volgens het AMC wordt dit specifieke systeem voor het eerst in Europa beproefd.

07-06-2016 © ANP / Demet TV