Minister terughoudend over vijfjarig vmbo

Vmbo-leerlingen krijgen vooralsnog niet een jaar langer de tijd om hun diploma te halen. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) reageert terughoudend op het plan van de VO-raad, de koepelorganisatie voor het voortgezet onderwijs, en de Stichting Platforms Vmbo.

De bewindsvrouw pleitte woensdag in Delfzijl voor ,,meer maatwerk en niet alleen voor iedereen een jaar erbij.” Ze zet in op een betere samenwerking met de mbo-scholen, met het eerste jaar daar een bredere oriëntatie.

Bussemaker erkent dat sommige vmbo-leerlingen wel op heel jonge leeftijd naar een mbo moeten, die vaak ook nog verder weg is. Aan de andere kant zijn er leerlingen die al hun hele leven de bouw in willen. ,,Die moeten zo snel mogelijk die kans krijgen.”

Met hun pleidooi voor een vijfjarig vmbo willen de organisaties dat vmbo’ers dezelfde kansen krijgen als havisten en vwo’ers. Zij vinden het niet juist dat kinderen op hun zestiende al de wereld in gestuurd worden. Vmbo’ers zijn zestien, soms vijftien, als ze naar het grote Regionaal Opleidingen Centrum moeten.

08-06-2016 © ANP / Demet TV