CDA wil alcoholverbod voor minderjarigen

Het CDA wil dat de minimumleeftijd voor alcoholverkoop van 16 naar 18 jaar gaat. Op die manier moet een einde komen aan de groeiende groep comazuipers onder jongeren. De maatregel staat in het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij, bevestigt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma berichtgeving in de Telegraaf.

“Ik ben me rot geschrokken. Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank”, zegt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma. Volgens Buma wil de partij ouders duidelijkheid bieden. “Ze proberen thuis streng te zijn, maar de overheid laat toe dat jongeren onder de 18 alcohol kopen.”

Nu mogen jongeren vanaf hun 16e licht alcoholische dranken als bier en wijn kopen. Voor sterke drank geldt al een minimumleeftijd van 18 jaar. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid heeft berekend dat het aantal comazuipers in Nederland tussen 2007 en 2011 meer dan verdubbeld is. Vorig jaar werden 762 jongeren met spoed opgenomen in het ziekenhuis na overmatige alcoholinname. Vier jaar eerder waren dat er nog 297.

Vorig jaar pleitten de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, al voor een dergelijke maatregel bij minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Zij wilde daar toen echter niet aan.

31 mei 2012, 08:56
©novum