Aantal geregistreerde asielzoekers fors minder

Het aantal geregistreerde asielzoekers en nareizigers is in mei ruim gehalveerd ten opzichte van mei vorig jaar. Dat meldt het CBS. In mei dit jaar werden 1430 asielzoekers en nareizende gezinsleden geregistreerd, vorig jaar in dezelfde maand waren het er nog 3245. Het aantal van 1430 was wel licht hoger dan in april van dit jaar.

Van de mensen die hier in mei asiel aanvroegen of zich voegden bij een familielid (360) kwam een kwart uit Syrië. Ook Eritrea (150) en Albanië (130) waren belangrijke landen van herkomst.

Volgens Jan Latten van het CBS is het aandeel Albanezen die hier asiel aanvragen al maanden vrij hoog. Zo was het in maart de grootste groep, vooral omdat het aandeel Syriërs was teruggelopen. Waarom de Albanezen hierheen komen weet Latten niet, wel dat ze worden teruggestuurd omdat Albanië geldt als een veilig land.

20-06-2016 © ANP / Demet TV