Categories Nieuws Artikelen

Einde Europees voorzitterschap Nederland

In de nacht van donderdag op vrijdag komt een einde aan het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Nederland leidde het afgelopen half jaar talrijke vergaderingen met de andere EU-lidstaten.

Premier Mark Rutte kondigde een half jaar geleden een pragmatisch voorzitterschap aan: ,,Europa heeft nu geen behoefte aan grote visies.’’ Als voorzitter wilde Nederland vooral ,,problemen oplossen, knopen ontwarren en tempo maken”.

Volgens diplomaten in Brussel deden de Nederlanders het over het algemeen zeer efficiënt. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, sprak over een voorbeeldig voorzitterschap.

Nederland was voor de twaalfde keer voorzitter. Slowakije neemt het stokje over. Voor de Slowaken is het de eerste keer.

30-06-2016 ANP / Demet TV