35 uitschrijvingen ‘Gülenscholen’ Rotterdam

De afgelopen tijd hebben ouders in Rotterdam 35 kinderen uitgeschreven van scholen die gelieerd zijn aan het Cosmicus. Dat heeft de Rotterdamse wethouder van onderwijs Hugo de Jonge woensdag aan de gemeenteraad geschreven. Het gaat om 28 basisschoolleerlingen en zeven scholieren van het middelbaar onderwijs. Ook is een leerkracht opgestapt.

De uitschrijvingen houden vermoedelijk verband met couppoging in Turkije en de sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van Gulen. Het Cosmicus is gelieerd aan de Gülen-beweging.

De spanningen hebben vooralsnog niet tot problemen op scholen geleid, zegt de woordvoerder van De Jonge. De gemeente en de scholen lijken erin geslaagd de scholen een veilige omgeving te houden. Het uitschrijven van de leerlingen noemt hij spijtig, maar er is ook vrijheid van onderwijs. De gemeente wil wel in gesprek met ouders die hun kinderen uitschrijven omdat ze sociaal onder druk worden gezet. Het belang van het kind moet vooropgesteld worden.

25-08-2016 © ANP / Demet TV