Koenders naar Turkije

(ANP) Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gaat begin volgende week op bezoek naar Turkije. Het is voor het eerst sinds de mislukte militaire staatsgreep medio juli dat een Nederlandse bewindsman het land aandoet.

Koenders zal tijdens het anderhalve dag durend bezoek onder anderen spreken met zijn Turkse ambtgenoot en oppositiepartijen. Hij zegt opnieuw te willen hameren op het respecteren van de rechtstaat door de Turkse regering. Sinds de couppoging zijn duizenden mensen opgepakt en hebben tienduizenden hun baan verloren.

Ook zal hij opnieuw duidelijk maken dat spanningen in Turkije niet geëxporteerd mogen worden naar Nederland, zei Koenders donderdag. De Turkse regering beschuldigt Fethullah Gülen ervan achter de mislukte coup te zitten. In ons land zijn sinds het falen van de staatsgreep spanningen binnen de Turkse-Nederlandse gemeenschap.

25-08-2016 © ANP