Categories Nieuws Artikelen

Invoering snelheidsslot van de baan

Het snelheidsslot wordt niet ingevoerd. Het systeem dat ingrijpt als automobilisten te hard rijden is te fraudegevoelig, schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag in een Kamerbrief. Het slot is volgens de minister vrij eenvoudig te omzeilen.

Het om de tuin leiden van het systeem zou vooral gemakkelijk zijn bij auto’s met cruisecontrol. Het systeem is bij de helft van de auto’s in Nederland niet te installeren omdat ze geen elektronisch gaspedaal hebben.

Ook klopt de maximumsnelheid die het systeem aanhoudt lang niet altijd. Dat zullen automobilisten niet accepteren, denkt de minister. Een ander argument van Schultz is dat snelheidsduivels er nauwelijks wat van opsteken. Zodra het slot uit hun auto wordt verwijderd, trappen ze het gaspedaal weer in.

Vorig jaar is een proef gehouden met de nieuwe apparatuur. De helft kreeg een variant die meteen ingrijpt zodra een auto te snel gaat. De andere helft kreeg eerst een paar waarschuwingen en werd dan pas afgeremd.

Het snelheidsslot had het tweede slot moeten worden dat het verkeer veiliger maakt. Sinds eind vorig jaar bestaat al een alcoholslot voor automobilisten die veel te veel hebben gedronken.

05 juni 2012, 10:19
©Demet TV