‘Vrijwel zeker compromis over rituele slacht’

Het langverwachte convenant over de rituele slacht wordt hoogstwaarschijnlijk dinsdag getekend. “Wij verwachten het convenant aan het eind van de middag in Nieuwspoort te kunnen presenteren”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dinsdag na een bericht hierover in Trouw.

Het convenant dat het dierenwelzijn moet verbeteren had in maart al klaar moeten zijn. Het liep vertraging op omdat het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) kritiek had op de samenstelling van de wetenschappelijke commissie die moet toezien op de uitvoering.

Die kritiek richtte zich op voorzitter van de commissie Ludo Hellebrekers, tevens voorzitter van dierenartsenorganisatie KNMvD. Hij had gezegd dat de discussie over ritueel slachten over dierenwelzijn gaat en niet over de vrijheid van godsdienst. Het NIK had hierdoor geen vertrouwen meer in Hellebrekers.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) bleef vasthouden aan Hellebrekers als voorzitter. Volgens de woordvoerder is nu een compromis bereikt waarbij Bleker de vergaderingen gaat voorzitten, maar Hellebrekers formeel voorzitter blijft.

Bleker kwam in december onverwacht met het convenant op de proppen. Hij deed dat tijdens een debat in de Eerste Kamer over het verbieden van de rituele slacht. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde het voorstel van de Partij voor de Dieren, maar de Eerste Kamer vond dat de vrijheid van godsdienst zwaarder weegt. Door het plan van Bleker werd de verdere behandeling uitgesteld.

In het convenant tussen joodse en islamitische organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen, dierenartsen en de wetenschap staan onder meer afspraken over kwaliteitseisen aan slachthuizen, het aantal noodzakelijke halssnedes en de opleidingseisen aan het slachtpersoneel. In het convenant staat onder meer dat de dood van het dier maximaal veertig seconden na het toebrengen van de halssnede moet zijn ingetreden.

05 juni 2012, 11:01
©Demet TV