EU buigt voor Turkije: visumvrij reizen niet in gevaar

De Europese Unie maakt een diepe buiging voor Turkije. Het akkoord over visumvrij reizen tussen Turkije en de Europese Unie blijft ook overeind als Turkije de benodigde terreurwetgeving niet aanpast. Dat zegt Martin Schultz, de voorzitter van het Europees Parlement vandaag tijdens een ontmoeting met de Turkse premier Binali Yildirim.

Het visumvrij reizen voor Turkse staatsburgers was onderdeel van de afspraken tussen Turkije en de EU. In ruil voor het opvangen van Syrische vluchtelingen, mochten Turkse staatsburgers voortaan zonder een visum naar Europa reizen. De benodigde visum hiervoor zou door Europa worden afgeschaft. Wel moest Turkije voldoen aan 72 voorwaarden, waaronder het aanpassen van enkele terreurwetten.

De Turkse regering liet eerder weten niets te voelen voor aanpassing van de terreurwetten en sinds de mislukte staatsgreep is Turkije hier nog stelliger in geworden. President Erdogan liet eerder al weten het vluchtelingenakkoord op te zeggen als Europa de visumplicht niet zou afschaffen.

Met zijn uitspraken sloeg Schulz vandaag een verzoenende toon aan en zei dat het voortslepende meningsverschil niet betekent dat het visumvrije reizen definitief van de baan is.

01-09-2016 ANP / Demet TV