Rutte ziet Wilders als grootste tegenstander

Premier Mark Rutte ziet Geert Wilders op dit moment als zijn grootste politieke opponent. Dat heeft Rutte zondag gezegd in het programma Zomergasten.

Volgens de VVD-leider is Wilders de politicus die Nederland de verkeerde kant op zou leiden. Rutte vindt dat Wilders angst aanwakkert, maar ook wegloopt voor verantwoordelijkheid. ,,Hij is een wegloper”, aldus Rutte. De premier verwees daarbij naar 2012 toen Nederland in crisis zat en Wilders wegliep bij het kabinet dat op zijn gedoogsteun hing. Daarna waren nieuwe verkiezingen nodig.

Rutte refereerde aan Wilders als ,,onze blonde vriend” en ,,die man met het gekke programma”. Toch sloot Rutte Wilders’ PVV ook in Zomergasten niet helemaal uit als coalitiegenoot, na de verkiezingen van maart volgend jaar. De kans dat dit gebeurt acht Rutte wel zeer klein.

Heel Holland Bakt

Tijdens de uitzending van Zomergasten (NPO2) liet Wilders – overigens al voordat het over hem ging- zelf ook nog even van zich horen. ,,Heel Holland Bakt nu op NPO1”, twitterde hij, waarmee hij de lachers op sociale media op zijn hand kreeg.

Rutte kwam in aanvaring met presentator Thomas Erdbrink over de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Dat gebeurde nadat een filmpje werd getoond waarin een NOS-verslaggever het werken onmogelijk werd gemaakt door demonstrerende Turkse Nederlanders die zeiden dat hij moest oprotten.

Pleur op

,,Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op”, was de reactie van Rutte bij het zien van de beelden. Volgens Rutte is het grootste deel van de Turkse Nederlanders goed geïntegreerd, maar staat een minderheid die hij ‘Turken in Nederland’ noemt met twee benen buiten de maatschappij.

Toen Erdbrink zich afvroeg wat of het nou wel zo erg was en of er eigenlijk verschil is met het gedrag van voetbalhooligans, reageerde Rutte boos. Hij vindt dat de ‘elite’, waar hij behalve Erdbrink overigens ook zichzelf toe rekent, dit soort gedrag veel te vaak goedpraat. Volgens Rutte is het nodig dat in Nederland de eigen waarden en verworvenheden worden verdedigd en dat mensen in ons land hiervoor kiezen.

05-09-2016 © ANP / Demet TV