Pegida-voorman aangehouden voor hakenkruis

Pegida-voorman Edwin Wagensveld is donderdag buiten de rechtbank van Amsterdam aangehouden en afgevoerd door de politie. Hij weigerde een T-shirt uit te trekken of te bedekken met daarop een logo van een poppetje dat onder meer een hakenkruis in een prullenbak gooit.

Wagensveld zou donderdag terechtstaan voor het eveneens tonen van dit logo met hakenkruis tijdens een toespraak op 27 februari bij de Stopera in Amsterdam. De rechtbank stond het echter niet toe dat hij met dit logo naar binnen zou gaan, waarop hij samen met enkele anderen voor het gebouw bleef staan. Toen er ook een tekstbord bij kwam, kreeg het samenzijn volgens de politie een demonstratief karakter. De burgemeester kwam eraan te pas, die nogmaals verzocht het hakenkruis af te plakken. Wagensveld weigerde dit, waarop hij samen met een vrouw, die hetzelfde shirt droeg, werd aangehouden voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties.

Politiebusje

,,De volgende keer trek ik het gewoon weer aan”, zei Wagensveld voordat hij in het politiebusje stapte. ,,Hiermee spreek ik me uit tegen het nationaal socialisme, de PKK, Anti-Fascistische Actie (AFA) en IS.”

De voorman van de Nederlandse tak van de anti-islambeweging kreeg eind februari een boete van 250 euro wegens het dragen van het shirt, maar dat weigerde hij te betalen. Daarom moest hij voor de kantonrechter komen. Die hield de zaak donderdag aan voor onbepaalde tijd.

Wagensveld en de andere arrestant worden momenteel verhoord bij de politie. Een woordvoerder benadrukte dat ook na de aanhouding nog is gevraagd het hakenkruis te bedekken, maar de Pegida-voorman wilde dit onder geen beding.

08-09-2016 © ANP / Demet TV