Iedereen donor, tenzij bezwaar

Het fel omstreden D66-plan om meer orgaandonoren te krijgen is dinsdag nipt aangenomen in de Tweede Kamer. De stemming was bijzonder spannend met 75 voor en 74 tegen. In het aangenomen voorstel moeten mensen kiezen of ze wel of geen donor willen zijn. Bij geen keuze worden zij geregistreerd als donor.

Donderdag nog leek tijdens een debat over de zogenoemde actieve donorregistratie dat er niet genoeg steun zou zijn. D66 had het voorstel van tevoren nog aangepast om genoeg partijen over de streep te trekken.

De fractie van de VVD benadrukte tijdens het debat dat het voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra ,,het belangrijke recht om niet te kiezen” zou aantasten. De VVD-Kamerleden werden echter vrijgelaten om ieder individueel te kiezen.

Cruciaal

Van de veertig VVD-Kamerleden stemden er zeven voor: Fred Teeven, Han Ten Broeke, Remco Bosma, Pieter Duisenberg, Jeroen van Wijngaarden, Ybeltje Berckmoes-Duijndam en Daniël van der Ree.

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg voor de Partij voor de Dieren was niet aanwezig omdat hij was blijven steken in het openbaar vervoer. Hij zou tegen hebben gestemd. Dat was cruciaal, omdat bij 75-75 het voorstel zou zijn verworpen.

Bezwaar

In het aangepaste voorstel van D66 worden mensen die geen keuze maken niet langer in het donorregister geregistreerd als ‘ja, ik wil donor zijn’, maar als ‘ik heb geen bezwaar gemaakt’. In de praktijk zal dat niet veel verschil maken: ook bij ‘geen bezwaar’ wordt iemand geregistreerd als orgaandonor.

Het verschil is vooral gemaakt voor het geval de wet uiteindelijk toch niet goed blijkt te functioneren. De vrees was dat dan iedereen opnieuw geregistreerd zou moeten worden, omdat achteraf niet meer duidelijk zou zijn wie geen keuze had gemaakt.

Het donorplan moet nog door de Eerste Kamer. Daar belooft het opnieuw spannend te worden.

13-09-2016 © ANP / Demet TV