Turkije vraagt Nederland om uitlevering Gülen-aanhanger

Turkije heeft Nederland om de uitlevering gevraagd van iemand die lid zou zijn van de Gülen-beweging. Dat schrijft het kabinet vrijdag in antwoord op vragen van het CDA. Het verzoek heeft echter betrekking op feiten die plaatsvonden voor de couppoging van 15 juli. Verdere mededelingen worden niet gedaan.

De regering in Ankara beschuldigt de Gülen-beweging ervan achter de mislukte machtsgreep te zitten. Een paar maanden voor de mislukte staatsgreep is de beweging aangemerkt als terroristische groepering.

Na de gebeurtenissen van juli liepen de spanningen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap op. Aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gülen kregen te maken met intimidatie en bedreigingen. Er zijn 175 aangiften gedaan en twee aanhoudingen in verband hiermee.

16-09-2016 ANP