Categories Nieuws Artikelen

Kamervragen over aanpak discriminatie door OM

De PvdA wil opheldering over het grote aantal discriminatiezaken dat blijft liggen bij Justitie. De partij wil onder meer weten waarom het Openbaar Ministerie (OM) er niet in slaagt te voldoen aan de eigen norm bij het zorgvuldig kijken naar aangiften van discriminatie.

Kamerlid Ahmed Marcouch wil weten hoeveel aangiften er per jaar door het OM worden behandeld en in hoeveel gevallen dat ook daadwerkelijk tot vervolging leidt.

RTL Nieuws meldde donderdag op basis van eigen onderzoek dat slechts een kwart van dit soort aangiften van discriminatie door het OM wordt behandeld. ,,Met de komst van social media, waarop heel makkelijk beledigingen, bedreigingen, discriminerende uitingen worden gedaan, kunnen we het niet meer bolwerken en moeten we keuzes maken”, aldus het College van procureurs-generaal.

Omdat de belofte niet kan worden waargemaakt, past het OM de richtlijn aan. Marcouch vraagt zich af of extra inspanningen door het OM niet een beter idee zijn dan het naar beneden bijstellen van de verwachtingen.

Uit het RTL-onderzoek blijkt dat de politie in de periode 2005-2013 gemiddeld 416 aangiften wegens discriminatie per jaar ontving. Gemiddeld gingen 123 zaken door naar het OM.

23-09-2016 © ANP