Premier Rutte naar begrafenis Peres

Minister-president Mark Rutte woont vrijdag namens de Nederlandse regering de uitvaart bij van de Israëlische oud-president Shimon Peres. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagavond. De premier sluit aan in een lange rij wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama.

De 93-jarige Peres overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. De éminence grise van de Israëlische politiek wordt vrijdag begraven op de nationale begraafplaats op de Herdenkingsberg in Jeruzalem. Donderdag kunnen de Israëliërs afscheid van hem nemen voor de Knesset, het Israëlische parlement.

Veel westerse regeringsleiders, die Peres na het bericht van zijn overlijden al met lof overlaadden, bewijzen hem vrijdag de laatste eer. Onder meer de Franse president François Hollande, EU-president Donald Tusk en de Britse oud-premier David Cameron maken hun opwachting. De Britse kroonprins Charles komt ook, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

29-09-2016 © ANP