Verdeling asielzoekers over EU versnelt

Europese landen beginnen het tempo van de herplaatsing van vluchtelingen uit Griekenland en Italië op te voeren. De afgelopen maand waren het er ruim 1200, waarmee het totaal in het afgelopen jaar op 5651 komt. De lidstaten hebben zich verplicht er 106.000 uit beide landen op te nemen.

Ook Nederland maakte een sprintje: waren het er een week geleden nog 674, de teller staat nu op 726. Het komende jaar moeten er nog ruim 5200 naar Nederland worden overgebracht.

De EU-commissarissen Frans Timmermans en Dimitris Avromopoulos wezen er woensdag op dat asiel- en migratiekwesties alleen in een geest van Europese ,,solidariteit en verantwoordelijkheid’’ kunnen worden opgelost. Zij riepen landen die meer kunnen doen ,,dringend’’ op hun inspanningen te vergroten.

28-09-2016 © ANP / Demet TV