Dankzij Turkije 93% minder doden onder vluchtelingen

Het aantal vluchtelingen die de oversteek van Turkije naar Europa waagt is met 90 procent afgenomen. Daarnaast is het aantal dodelijke slachtoffers van de oversteek nog eens met 93 procent afgenomen. Dat laat de Turkse staatspersbureau Anadolu Agency zojuist weten.

De afname is te danken aan de inzet van Turkije dat onderdeel uitmaakt van de vluchtelingendeal tussen Turkije en Europa. In het kader van die afspraken vangt Turkije 3 miljoen Syrische vluchtelingen op die hun land moesten vluchten.

Turkije houdt zich aan de afspraken

Het staatspersbureau laat weten dat Turkije zich aan alle afspraken houdt die voortvloeien uit het akkoord tussen Turkije en de EU dat op 18 maar in Brussel is getekend. Mede dankzij de inzet van Turkije is het aantal mensen die de oversteek waagt met 90 procent, en het aantal slachtoffers van die oversteek met 93 procent gedaald.

President Erdogan

De Turkse president Erdogan liet eerder tijdens een toespraak bij de Verenigde Naties weten dat Turkije het als een “plicht” ziet om mensen op te vangen die vluchten van bombardementen. “Ook als het Westen het niet doet, zullen wij ze opvangen,” liet Erdogan weten.

“Europa houdt zich niet aan de afspraken”

In die zelfde toespraak liet president Erdogan weten dat Turkije tot nu toe 25 miljard dollar heeft uitgegeven aan de opvang van vluchtelingen. De beloofde bijdrage van 3 miljard euro van de EU blijft helaas uit, aldus de Turkse president. “Europa is zijn afspraken helaas niet nagekomen,” liet Erdogan weten tijdens de VN-top.

Zie hier de toespraak van september 2016