Asscher over rivaal Samsom

Lodewijk Asscher denkt zich van Diederik Samsom te kunnen onderscheiden door zijn belangrijkste onderwerpen en zijn vermogen om stemmen te trekken. Dat laatste is cruciaal ,,om rechts, dat het behang voor de ministeries al uitzoekt”, van een verkiezingsoverwinning te houden. Maar de kandidaat-lijsttrekker van de PvdA wijdt geen kwaad woord aan zijn voornaamste rivaal, want ,,Nederland heeft ontzettend veel aan Diederik te danken”.

Asscher schrikt er niet voor terug om over goed en kwaad te spreken en morele vragen te stellen, zei hij. Met zijn belangstelling voor integratie, de arbeidsmarkt en het onderwijs hoopt hij precies de onderwerpen aan te snijden die de kiezer bezighouden. Zo verwacht hij de rampzalige peilingen van zijn partij te keren. ,,Ik denk dat ik de progressieve beweging weer zuurstof kan geven.”

Grote stijlverschillen tussen Samsom en hemzelf ziet de vicepremier niet. Hij vindt het ook ,,heerlijk” om langs alle leden in het land te trekken en herkent zich niet in de bestuurlijke uitstraling die hem wordt aangewreven.

Asscher neemt het de komende weken op tegen Samsom en Jacques Monasch. Hij bewondert Samsom als een onvoorstelbare oplossingenmachine en een razendsnelle denker. Over Monasch wil hij niet meer kwijt dan dat hij het leuk vindt dat die ook meedoet.

18-10-2016 © ANP