Categories Nieuws Artikelen

‘AIVD liet journalisten spioneren in China’

Inlichtingendienst AIVD heeft meerdere journalisten geronseld en betaald om te spioneren bij de Olympische Spelen in China in 2008. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van ‘goedingelichte bronnen’.

De AIVD vroeg volgens de krant zeven verslaggevers tegen betaling foto’s en verslagen te maken van Chinese officials die Nederlandse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid benaderden. Slechts een journalist zou uit principe de financiële vergoeding niet hebben willen accepteren.

Topman Rob Bertholee van de inlichtingendienst zegt in een reactie dat de AIVD in het openbaar ‘geen mededelingen over concrete operationele activiteiten’ doet. “In algemene zin kan worden gezegd dat we onderzoek doen naar dreigingen tegen de nationale veiligheid. Op grond van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag de dienst zich bij de uitvoering van zijn taak wenden tot elke persoon die geacht wordt de benodigde gegevens te kunnen verstrekken.”

15 juni 2012, 09:05
© Demet TV