Gemeenten sporen kwart meer bijstandsfraude op

Gemeenten hebben vorig jaar 67 miljoen euro aan fraude met bijstandsuitkeringen opgespoord, een kwart meer dan een jaar eerder. Volgens demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) maken gemeenten meer werk van het opsporen van de fraude, bevestigt een woordvoerder van de staatssecretaris vrijdag.

Eerder deze maand bleek al dat de overheid vorig jaar 86 miljoen euro aan uitkeringsfraude heeft opgespoord. De opgespoorde WW-fraude steeg naar 64 miljoen euro, veertien miljoen meer dan een jaar eerder. De overheid achterhaalde voor 22 miljoen euro aan fraude met de AOW, de kinderbijslag en de nabestaandenuitkering ANW, een stijging van ruim een kwart.

De Krom is nog lang niet tevreden. Samen met demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil hij de sancties fors opschroeven. Zo worden boetes flink hoger en worden recidiverende fraudeurs strenger aangepakt. De twee VVD-bewindslieden hopen dat de Tweede Kamer het voorstel nog voor de zomer behandelt.

15 juni 2012, 10:12
© Demet TV