Overleg over veiligheid Sylvana Simons

De politieke beweging DENK maakt zich grote zorgen over de veiligheid van haar kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons. DENK gaat daar dinsdag over praten met de verantwoordelijke diensten van de overheid.

Dat maakte Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu van DENK maandag bekend. De beweging reageert daarmee op het ,,onveiligheidsgevoel” dat rond Simons is ontstaan. Jongste incident is de video van het liedje Oh Sylvana van zanger Rob van Daal met beelden van Simons. Een gemeenteraadslid in Den Haag stapte al naar het plaatselijke Bureau Discriminatiezaken omdat ze de beelden racistisch en beledigend vindt.

Kuzu noemt het filmpje walgelijk, vreselijk en absurd: ,,Er zijn geen woorden voor.” Hij spreekt over ,,vijandsdenken”. Hij roept premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher op er afstand van te nemen: ,,Ze zouden het signaal moeten afgeven dat dit niet acceptabel is.” Het gaat hier niet om een paar tokkies, het is structureel, aldus Kuzu.

Zwarte piet

Simons wordt onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan, de racistische organisatie die in de VS met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij en de burgerrechtenbeweging van Afro-Amerikanen.

Kuzu wijst erop dat Simons al racistische reacties naar het hoofd kreeg geslingerd toen ze zich in mei aansloot bij DENK. Daar is toen aangifte van gedaan, maar het heeft nog steeds niets opgeleverd. ,,We hebben nog steeds niet gehoord dat er iemand is opgespoord of bestraft”, aldus Kuzu. ,,Terwijl het een afschrikkend effect kan hebben als er iemand aan de schandpaal wordt genageld.”

21-11-2016 © ANP / Demet TV