‘Alleen recht kan minderheden beschermen’

Op de laatste dag van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders heeft een deel van de benadeelde partijen woensdag het requisitoir van het Openbaar Ministerie geprezen. ,,Daar is feitelijk en juridisch geen speld tussen te krijgen”, aldus raadsman Göran Sluiter, die een aantal mensen vertegenwoordigt die zich beklaagden over de ‘minder-Marokkanen’-uitspraken van Wilders.

Volgens Sluiter ,,kan alleen het recht de minderheden bescherming bieden”. Hij noemde de zaak niet een proces tegen de vrijheid van meningsuiting, zoals Wilders stelt, ,,maar een strafproces tegen het kwaad dat discriminatie heet”.

Tegen Wilders is 5000 euro boete geëist wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

De circa veertig benadeelde partijen eisen 500 euro per persoon van de politicus. Het Openbaar Ministerie wijst de verlangde schadevergoedingen als niet-ontvankelijk af. De gewraakte uitlatingen zouden niet tegen individuele personen gericht zijn en de schade was niet goed onderbouwd. Een andere raadsman, Lucien Nix, is het daarmee niet eens: ,,Een collectieve belediging wordt gevolgd door een collectieve schadevergoeding.”

23-11-2016 © ANP / Demet TV