Categories Nieuws Artikelen

OM: verbod tonen hakenkruis Pegida terecht

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) terecht bepaald dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld geen hakenkruis mocht tonen tijdens een demonstratie op 27 februari van dit jaar. Hoewel het logo waarop het symbool was te zien niet strafbaar is, kon volgens de officier van justitie terecht worden gevreesd voor wanordelijkheden.

De boete van 250 euro blijft als het aan het OM ligt dan ook staan, zo bleek donderdag bij de kantonrechter in Amsterdam. De burgemeester had voorafgaand aan het protest kenbaar gemaakt dat Pegida, net als bij een demonstratie in februari, geen hakenkruis mocht tonen. Desondanks verwijderde Wagensveld tijdens zijn toespraak een sticker van een spandoek, waarop het symbool toch zichtbaar werd.

24-11-2106 © ANP