EU-parlement: bevries gesprekken met Turkije

Het Europees Parlement wil dat de EU de gesprekken met Turkije over toetreding tijdelijk bevriest. Een ruime meerderheid stemde donderdag in met deze oproep vanwege de ,,disproportionele onderdrukkende maatregelen’’ in Turkije sinds de verijdelde staatsgreep van juli.

Het parlement wil wel dat Turkije aan de EU blijft ,,verankerd’’, ondanks het ontslag van rechters en de arrestaties van journalisten en Koerdische parlementariërs. Als het land de doodstraf opnieuw invoert, moeten de onderhandelingen echter definitief worden stopgezet. Het leeuwendeel van de 26 Nederlandse Europarlementariërs stemde voor bevriezing.

De oproep van het parlement is niet bindend. De meeste lidstaten en de Europese Commissie willen de onderhandelingen vooralsnog niet stopzetten. De kwestie staat medio december op de agenda van een top van regeringsleiders in Brussel.

24-11-2016 © ANP