Vastgoedman verdacht van omkopen Googlebaas

Vastgoedman Rudy S. moet zich maandag voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor mogelijke betaling van steekpenningen van bijna 1,7 miljoen euro aan een directeur van technologiebedrijf Google. Het gaat om een zogeheten regiezitting, wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt, is nog niet bekend.

S. en zijn echtgenote zouden de betalingen, gedaan aan de inmiddels vertrokken Google-directeur Simon Tusha, hebben verhuld in bedrijfsadministraties. Ook zouden ze hebben geholpen met het witwassen van de steekpenningen. Dit zou allemaal zijn gebeurd tussen 2008 en 2010.

Google bouwt momenteel een groot datacenter in het Groningse Eemshaven. In eerste instantie leasede het Amerikaanse bedrijf ruimte in het datacenter van de onderneming van S., TCN. Google ontkende in een donderdag uitgebrachte verklaring echter dat er een verband is tussen de komst van het eigen datacenter en steekpenningen die door TCN zouden zijn betaald.

,,We zijn zelf eigenaar van het stuk land waarop dit datacenter momenteel wordt gebouwd. TCN is op geen enkele manier betrokken bij de investeringen of de bouw. De onderhandelingen over de komst van dit centrum begonnen pas nadat Simon Tusha vertrok. Hij was daar niet bij betrokken.”

Google noemt zichzelf eveneens slachtoffer van de vermeende praktijken van de voormalig directeur. ,,Simon Tusha heeft het bedrijf zeven jaar geleden verlaten en we verlenen alle medewerking aan het onderzoek in deze zaak.”

Tusha werd eerder dit jaar al in de VS vervolgd voor omkoping. Hij gaf in de rechtbank toe dat hij in ongeveer 3,2 miljoen dollar had aangenomen van bedrijven in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hij zou dat geld hebben gekregen in ruil voor toezeggingen bij contractonderhandelingen over de komst van datacentra van Google.

24-11-2016 © ANP / Demet TV