‘Crèches moeten niet-ingeënt kind melden’

Crèches moeten ouders van kinderen gaan melden of er niet-ingeënte kinderen verblijven. Ouders kunnen dan zelf de afweging maken of zij hun kind op het kinderdagverblijf willen houden, aldus Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA).

Kinderen lopen volgens haar veel risico bij een uitbraak van een ziekte. Crèches hoeven alleen maar te vertellen om hoeveel kinderen het gaat, aldus Wolbert. Ze bevestigt berichtgeving hierover in het AD vrijdag.

Volgens die krant is een meerderheid van PvdA, CDA, D66, PVV en GroenLinks in de Kamer voor een vorm van meldplicht. De VVD wil niet zover gaan. Die regeringspartij wil prioriteit geven aan het informeren van ouders over het belang van vaccinatie.

Hoog

Kinderdagverblijven vragen wel of kinderen zijn gevaccineerd, maar geven dit meestal niet door aan andere ouders.

De meeste kinderen worden nog steeds ingeënt. De deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is met 92 tot 99 procent volgens het RIVM nog steeds hoog. Wel is er een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen.

Eerder deze maand werd bekend dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2 miljoen euro uittrekt om ouders meer uitleg te geven over vaccinaties. Steeds meer ouders stellen namelijk vragen over het vaccinatieprogramma.

25-11-2016