Categories Nieuws Artikelen

‘Merkel wil gesprekken met Turkije bevriezen’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil volgens bronnen binnen haar partij de gesprekken over een Turks lidmaatschap van de EU bevriezen. Volgens Duitse media sprak ze zich daar dinsdagavond over uit tegenover de parlementsfractie van haar partij CDU.

Merkel zou daarmee de lijn van het Europees Parlement willen volgen, dat vorige week in ruime meerderheid de lidstaten van de EU opriep de onderhandelingen voorlopig te staken. Reden daarvoor zijn de ,,buitenproportionele maatregelen” die de Turkse regering heeft genomen na de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer, zoals de arrestatie van Koerdische parlementsleden en tienduizenden vermeende aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen, die de couppoging vanuit de VS zou hebben georkestreerd.

In het openbaar heeft Merkel zich nog niet uitgesproken over het bevriezen van de gesprekken. De Turkse president Erdogan dreigde vorige week ,,de grenzen open te zetten als Europa zo doorgaat”.

30-11-2016 © ANP